Bers första tid i Sverige

Första tiden i Sverige

"Jag är evigt tacksam för att jag fick komma till Sverige!"

Han ankom till Trelleborg 20 juli 1945 med ångfartyget HMS Kastelholm* från Lübeck, Tyskland och blev inkvarterad på Centralskolan. Han genomgick en läkarundersökning och det togs prover för att kontrollera om han hade någon sjukdom.

* HMS Kastelholm var fartyget Ber åkte med till Sverige juli 1945.

13 augusti 1945 blev han förflyttad till Öreryd Skola, Hästra (Hestra, 52 km söder om Jönköping) eftersom de som blev friskförklarade förflyttades dit.

Register över nyankomna som förflyttats över till Hästra 13 augusti 1945. Nästan längst ner på listan syns Ber (Beno Fuks)

Register över nyankomna som förflyttats över till Hästra 13 augusti 1945. Nästan längst ner på listan syns Ber (Beno Fuks).

Fotona nedan är tagna på Öreryd Skola i Hestra 25 december 1945 och endast drygt 5 månader efter ankomsten till Sverige med Röda Korset. Dessa två foton är de tidigaste fotona på Ber i Sverige. Ett foto existerar innan dessa två (se under ”Tiden i Lodz ghetto”) men i övrigt finns inget på varken Ber eller övriga familjen Fuks. Anledningen till att inga foton finns är att tyskarna beslagtog allt vid ankomsten till koncentrationslägret Auschwitz. Med andra ord är fotona här helt unika.

En del flyktingar som var sjuka förflyttades bl. a. till Malmö. Vid ett förhör av den svenska myndigheten på Öreryd Skola har han uppgivit att han genomgått folkskola i 7 år. Han angav även då att han ville återvända till Polen och Lodz. Den 23 augusti 1945 friskförklaras han igen helt av läkare vilket var en förutsättning för att kunde börja arbeta. 17 november 1945 ansöker Ber om sitt första främlingspass hos Kungliga Socialstyrelsen vilket också krävdes för att få arbeta i landet. Detta erhöll han någon dag senare.

Friskintyg 23 augusti 1945.

Friskintyg 23 augusti 1945.

Den 20 november 1945 fick han sin första anställning som diversearbetare i Sverige på Norrahammar Bruk i Norrahammar (12 km söder om Jönköping) och fick 1,50 kr i timmen.

Anställningen på Norrahammar Bruk var dock bara tillfällig eftersom den 29 december 1945 blir han förflyttad till Tappuddens förläggning i Furudal, Dalarna (ca 75 km norr om Falun).

Han ansökte 20 januari 1946 i Furudal om att få tillstånd hos Statens Utlänningskommissionen att få lov att arbeta i Höganäs på Höganäs-Billesholm AB som diversearbetare för 60-70 kr/vecka. Han var inneboende i en lägenhet hos en förman vid namn Olsson hos Höganäs-Billesholm AB på Smärgelfabriksområdet i Höganäs.

En ny ansökan skickades av Ber till Statens Utlänningskommissionen 20 augusti 1946 om att få tillstånd att ta en anställning som brännare hos Hälsingborgs varv i Hälsingborg (Helsingborg stavades så då) för 65 kr/veckan. 17 januari 1947 ansöker han på nytt om att få arbetstillstånd hos Statens Utlänningskommissionen och får samtidigt ändrade anställning på samma företag. Denna anställning ändras till varvsarbetare och lönen höjdes till 76 kr/vecka. Han var inneboende hos en anställd vid namn Asarsson på Vikingsgatan 1 då han var anställd hos Hälsingborgs varv i Hälsingborg.

Via arbetsförmedlingen ansöker han anställning 24 april 1947 hos Kockums Mekaniska Verkstad AB i Malmö. Här får han anställning 3 maj 1947 som brännare och svetsare för 70 kr/vecka. Han bor på Kockums förläggning på Vattenverksvägen fram till 3 oktober 1947 och i ett möblerat rum på Tärningholmsgatan 17a fram till januari 1948.

Lönen höjs till 75 kr/vecka då han även ansöker om ett nytt Uppehålls- och Arbetstillstånd hos Statens Utlänningskommission 10 januari 1948.

Han bor på Kockums bostäder vid Kristianstadsgatan 21 i Malmö. På ett registerkort hos Malmö Stadsarkiv finns angivet att han flyttade till denna adress 14 januari 1948 inneboende hos familjen Goldblatt som hade flyttat till Amerika. Fastighetsägaren hade inte vetskap om detta vilket var ett problem. Han flyttade därifrån 15 mars 1948.

Polska Konsulatet meddelar Statens Utlänningskommission 21 september 1948 att Ber som fram tills detta meddelande kallade sig Beno och påstod att han var född 12 augusti 1922. De meddelade att han hette Ber och var född 30 augusti 1921. De svenska myndigheterna ändrade dessa uppgifter bl. a. på registerkortet som vi hittade på Malmö Stadsarkiv. Se bild nedan. Här anges även hans bostadsadress som var Västanvägen 45a i Malmö. På registerkortet anges att han flyttade dit 15 mars 1948 fram till 4 september 1949.

Polska konsulatet kontaktade de Svenska Utlänningskommissionen 1948 att Bers namn inte var Beno utan Ber samt att hans födelsedata var 30 augusti 1921. På bilden ovan syns att födelsedatan ändrats och den gamla är överstruken. Detta var en av anledningarna till att vi inte hittade honom på Malmö Stadsarkiv inledningsvis då han kom 1945 till Sverige och Trelleborg under namnet Beno Fuks och inte Ber Fuchs.

Polska konsulatet kontaktade de Svenska Utlänningskommissionen 1948 att Bers namn inte var Beno utan Ber samt att hans födelsedata var 30 augusti 1921. På bilden ovan syns att födelsedatan ändrats och den gamla är överstruken. Detta var en av anledningarna till att vi inte hittade honom på Malmö Stadsarkiv inledningsvis då han kom 1945 till Sverige och Trelleborg under namnet Beno Fuks och inte Ber Fuchs.

Fastighetsskötaren på Västanväg 45a angav att han hade skött sig väl och vid ett tillfälle var Ber olyckligt kär i okänd dam och hade försökt skära av sig pulsådern i handleden. Han flyttar ifrån adressen 4 september 1949. Han flyttar därefter till Kockums Verkstads förläggning på Ärtholmsvägen fram till 15 februari 1950.

Ny adress från 15 februari 1950 blev Skansgatan 4a fram till 1 april 1950. Familjen Mendelberger hyrde denna lägenhet men även denna familj hade flyttat till Amerika. Precis som förut blev inte fastighetsägaren underrättad att lägenheten var uthyrd av någon annan vilket innebar ett problem. Anledningen till alla flyttar till Amerika framgår inte i polistrapporten.

Han var inneboende hos Maria Johansson på Västergatan 23 i Malmö från 1 april 1950. För denna möblerade lägenhet betalade han 50 kr i månaden.

Han missköte sig på Kockums Verkstad och anställningen upphör i början av januari 1951 pga. ”lättja i arbetet”.

Ber har en kortare anställning som textilarbetare hos Malmö Yllefabrik AB från 3 januari 1951 tills 29 januari 1951.

30 januari 1951 får han anställning som skoarbetare hos Malmö Skofabriks AB Gyllene Gripen, Industrigatan 4 i Malmö. Här erhåller han en veckolön på 120 kr. Under anställningen gick han en utbildning på Skofackskola i Örebro. Detta var helt finansierat av Gyllene Gripen. Han var fortfarande anställd hos Gyllene gripen när sista förhöret hölls av polisen i Malmö i mars 1953 (se längre ner för mer information).

21 juni 1952 Midsommar blev butiksbiträdet Lizette Jönsson och Ber förlovade. Lizette var boende på Spångatan 15.

25 februari 1953 får Lizette Jönsson och Ber en pojke, Olle Benny Peter. Han föddes på Malmö Allmänna Sjukhus (MAS). Eftersom de inte är gifta betalar Ber 60 kr i månaden i underhåll.

Många år efter ringer Bers son Olle på dörren i Malmö och han samtalar med Ber en stund. Ingen i familjen visste då vem han var. Olle kom senare på Bers begravning och han blir då även känd för övriga i familjen Fuchs. Olle bytte efternamn någon gång på 80-talet till Fuchs. Efter en tids sjukdom avlider Olle 20 december 2003. Olle var en lugn, varm, trevlig och älskvärd person som var gift men tyvärr utan några egna barn.

Ber var inneboende hos familjen Szächter från 1 april 1953 på Vattenverksvägen 41a. Det framgår av polisrapporten att så fort Lizette och Ber fått en gemensam bostad skulle de börja planera sitt äktenskap.

11 november 1953 blev Ber svensk medborgare. Varje år fick han ansöka om Uppehåll- och arbetstillstånd för att kunna arbete eller förflytta sig till olika orter i landet. Samtidigt blev han även förhörd av polisen i Malmö alla gånger han ansökte om svenskt medborgarskap. Förhören upphörde när han blev svensk medborgare. Mycket av detta material ligger till grund för innehållet här under hans första vistelse i Sverige.

4 mars 1954 fick Lizette och Ber ytterligare en pojke, Lars Anders och även han föddes på MAS. Anders blev bortadopterad enligt en tingsrättsdom 9 maj 1955 och får Hoff i efternamn. Lizette och Ber gifte sig aldrig och tyvärr fanns ingen anledning eller när de separerade.

Vi har varit i kontakt med Lizettes dotter, Lena, som berättade att Ber blev illa omtyckt av hennes släktingar och att det kan ha varit därför de sepererade. Enligt Lena blev han ledsen och flyttade efter seperationen till en för henne okänd stad. Hon kommer ihåg Ber som en snäll och vänlig person. Enligt henne trodde hon att han var italienare eftersom han ofta sjöng opera bland annat "O sole mio". En intressant iaktagelse då han vid tidpunkten tyckte om att spela teater och sjunga opera. Emma Ingeborg Lizette Jönsson föddes i Malmö 30 december 1925. Hon var 28 år när hon och Ber förlovade sig och han var 32 år fyllda. Hon avled 82 år gammal 28 maj 2008 i Höör.

Olle Fuchs och Anders Hoff träffas många år senare som vuxna på en fest hos en gemensam bekant. De var okända för varandra då och helt ovetande att de var syskon. Den gemensamma bekant tyckte att de hade en så pass snarlig historia om deras far att han tyckte de skulle träffas. En ganska unik historia.

Bröderna Anders Hoff och Leon Fuchs

Bröderna Anders Hoff och Leon Fuchs på Big Bowl i Malmö

23 mars 1954 får han sitt efternamnsbytte godkänt från Fuks till Fuchs.

Han gör sin militärtjänst mellan 1954-10-22 – 1956-01-12 (inkl. repövningar) på I1 i Solna på 2:a Kompaniet, 2:a Plutonen.

14 december 1955 får Ber ytterligare en pojke, Thomas Emil, tillsammans med Johanna Augusta Stoltenberg. Senare blev Thomas boende hos sina morföräldrar. Han får en dotter Emma med Annette Sjövall som Leon träffade för första gången på Thomas begravning 1994. Thomas avled efter en tid på UMAS i Malmö 21 november 1994. Vid ett senare tillfälle skrev Thomas dotter Emma följande fina om sin far:

"Svetten rann från hans panna när han njöt av indiska grytor. Han spenderade sina slantar på restaurang och konditori. Han älskade att köra motorcykel. Han älskade att cykla. Han älskade friheten. I jobbet som maskinist reste han över stora hav. Han var övertygad kommunist och i många år trodde jag att han kunde sjunga internationalen baklänges. Hans fackliga engagemang gick ut över jobbet. Han kickades ner till kiosken. Han rökte pipa och cigarr. Skorna hans var helst av god stil och kvalitet. Gitarrspel och gästvänlighet fick min mamma på fall. Jag har fått höra att han var den snällaste människan. Att han var dålig på att tvätta och städa och betala räkningar. Att han läste. När han fick veta om sin riktiga far började han forska kring sina släktingars öde under kriget. Han övergav kommunismen och konverterade till judendomen. En gång fick jag höra klezmermusik som han hade på ett kassettband.

Han var mycket sjuk. När han inte klarade livet (gick i personlig konkurs) tog han in på sjukhus. Övervakningen var uppenbarligen inte tillräcklig eftersom han lyckades ta livet av sig på den avdelning där självmordsbenägna låg. Han tog sina skosnören och hängde sig i korridoren.

Min pappa var mycket intelligent och snäll. Tänkte han någonsin på mig? De antal gånger jag minns honom kan jag räkna på mina tio fingrar. Han kunde väl åtminstone ha skrivit ett brev. Pappa förblir ett mysterium för mig. Samtidigt är han starkt närvarande i mig och påverkar mitt liv. Jag vet lite om honom. Jag vet att han älskade stark mat."

Emma Sjövall

Leon minns Thomas med en torr humor och som en väldigt vänlig person. Thomas gjorde en resa till Polen och han återkom med en del intressanta fynd (bl. a. besökte han Auschwitz). En del information har hamnat här. Han försvann långa perioder och Leon blev uppringd vid flera tillfällen att han var efterlyst av flera myndigheter. Leon och Thomas bodde ganska nära varandra men träffades tråkigt nog inte speciellt ofta.

På Bers egen födelsedag 30 augusti 1958 föddes Kerstin Maria med Gisela Maria Olsson. Kerstin Besöker familjen Fuchs som då var boende i Rehovot, Israel 1976. Ingen av syskonen Fuchs visste då om att det var deras halvsyster som var på besök. Detta hålls hemligt fram tills Ber avled. Hon var närvarande vid både Bers och Thomas begravning. Hon är för närvarande boende i Stockholmsområdet och tyvärr har ingen i familjen Fuchs i Malmö någon kontakt med Kerstin.

Syskonen Kerstin Olsson och Thomas Fuchs

Syskonen Kerstin Olsson och Thomas Fuchs

Han reser 1958 till en kibbutz i Israel och träffar Kochava Poller genom en gemensam bekant. Hon var då 17 år gammal boende i Tel Aviv hos sina föräldrar. De gifter sig samma år och flyttar därefter till Sverige. Direkt vid ankomsten blev han anhållen av den svenska polisen. Senaste bokföringsadress var Stockholm 14 november 1958. Han dömdes till villkorlig dom 30 april 1959. Brotten var bedrägeri 18 och 23 november 1957 och olovlig förfogande i december 1957. Finns inga uppgifter i övrigt exakt vad som hänt. Kochava har dock berättat att hon fick uppehålla sig i fängelset i en egen öppen cell den tiden Ber satt inlåst.

1959 flyttar paret Fuchs till Köpenhamn, Danmark och bosätter sig där.