Förvaring av frimärken

Förvaring av frimärken

Att förvara sin frimärken torrt och väl är viktigt om man vill att de ska vara hela och inte förstöras. Samlar man postfriska frimärken är detta extra viktigt framför allt om man inte ska förstöra gummit (klistret på frimärkets baksida). Detta kan nämligen sänka värdet samt att de inte längre kan kallas postfriska utan "ostämplat" med förstörd gummi. Viktigt är även att inte använda sk. fastsättare för att fästa det postfriska frimärket på t.ex. ett papper. Även detta sänker nämligen värdet då gummit får ett märke och är inte längre helt. På auktioner kan man läsa om äldre frimärken där det kan stå att frimärken har fastsättarspår. Dessa frimärken är oftast billigare än postfriska. Av den anledning ska man vara försiktig med sina frimärken för att de ska behålla sitt värde.

Hur ska man förvara sina frimärken?

Det billigaste att börja med är insticksalbum med vita eller svarta blad (se bild 1 nedan). I dessa insticksalbum man kan stoppa in sina frimärken i och som inledningsvis har gott om plats (bild 2). I början sätter man in frimärken glest och det man märker efterhand som samlingen växer är att det förr eller senare blir ont om plats. Det kan inträffa när man t.ex. använt sidan 1 till 4 för svenska frimärken och 5 till 7 till danska. Han man satt in frimärken glest i början måste man flytta ihop dem efterhand och helt plötsligt kan man inte längre flytta ihop dem utan man kan behöva sidor direkt efter där de danska frimärken finns (bild 3). Antingen köper man fler insticksalbum per land eller så finns det alternativ som är dyrare men flexiblare. Nackdelen med insticksalbum är att sidorna sitter fast och man kan inte fylla på med sidor. En annan nackdel att i ett insticksalbum är det varje rad har en viss höjd och det går inte att sätta in större frimärken. Alternativet är visirblad där man kan sätta in nya sidor allt eftersom behovet finns samt att det finns visirblad med färre rader och högre skydd för större frimärken (bild 4 och 5). Nackdelen med visirblad är att det är dyrare och man behöver en pärm anpassad till visirbladen. Ett annat populärt sätt att förvara sina frimärken är att att förtryckta blad med eller utan fickor (bild 6). De förtryckta bladen med fickor är såklart dyrare och finns till de flesta större länder (bild 7). Även här behövs en pärm anpassad till dessa förtryckta blad. Köper man de förtryckta bladen utan fickor får man köpa långa fickor och själv klippa dem i lämplig längd (bild 8). Dessa långa fickor finns i en varierade kvalitet, höjd och färg. Det finns helt genomskinliga och med svart bakgrund (bild 9). Det finns även med antingen öppningen uppe, öppningen i mitten baktill vilket är lite stabilare eller med öppningen på sidorna. De sistnämnda med öppningen på sidorna är hopklistrade uppe och nere men dessa är svårhanterliga då det är besvärligt att få in frimärket i öppningen. Att själv klippa fickorna är tidskrävande och ett pilligt arbete. Är man villig att lägga ner tiden och arbetet är det rätt kul och givande. Att se resultatet efteråt är tillfredsställande och gör att man visar upp sina resultat.

På samma sätt kan man förvara sina häften, miniblock, souvenirblock, FDC och motivblad med visirblad och pärm. Oavsett är det för att skydda sina frimärken på ett säkert sätt. Se till att ha en bra pincett så inte frimärken skadas och ha en loop nära tillhands för det är inte alltid så lätt att se vad det står eller om det finns avvikelser på frimärket, då framför allt på äldre svenska frimärken. En tandmätningsmall och UV-lampa är inte heller fel att ha. Vissa frimärken märker man inte att de kan ha fluorescens och om det är oavsiktlig kan de vid en del fall vara betydligt mer värda. T.ex. kan nämnas SE. 579, 3,50 kr, Alle Stenar från 1966 är utan fluorescens men har även en variant med gulfluorescerande oavsiktlig fluorescens (SE. 579F). Denna variant med oavsiktlig fluorescens är värd mer är 1 000 kr jämfört med den utan. En UV-lampa kan betala sig om man har tur.

Bild 1
Insticksalbum

Bild 2
Insticksalbum glest insatt

Bild 3
Insticksalbum fullproppad

Bild 4
Visirblad och pärm

Bild 5
Visirblad i flera varianter

Bild 6
Förtrycksblad

Bild 7
Förtrycksalbum med fickor

Bild 8
Skärmaskin till klämfickor

Bild 9
Olika varianter av klämfickor

×
| Upp | Tillbaka |