Svenska Röda Korset 80 år

(klicka på frimärket eller katalognr. för att se hela serien)

SE. F358
20 öre
Röd

Röda Korsets emblem

Katalognr.SE. F358
Utgivningsdatum1945-02-27
TecknareH Sallberg
GravyrS Ewert
TryckteknikStålgravyrtryck
Tandning A / B - 12¾
Färg / Perf. / Häfte F358 Röd A, B, BB Häfte med 1x20 märken H72 BB
H72 - Omslag:
A - ljust rödakt, rikligt med grova fibrer, flammigt ljust rödviolett ej fluorsc. i UV,
B - mörkt brunakt rött, rikligt med fibrer, mörkt rödakt violett i UV, ej fluorsc.
* Se Facit katalogen för mer information.
MotivRöda Korsets emblem
ValörF358 - 20 öre
Upplaga serierF358; A - 51,2 milj., BB - 8,3 milj., H72 - 831 400
Historia Svenska Röda Korset är en svensk frivilligorganisation med drygt 700 lokalföreningar (kretsar). Svenska Röda Korset ingår i den internationella Röda Kors-rörelsen, som verkar i 192 länder och har 97 miljoner medlemmar. Symbolen för Röda Korset är en färgmässigt inverterad schweizisk flagga.

I Sverige arbetar Svenska Röda Korset bland annat med katastrofberedskap, stöd till flyktingar och asylsökande, efterforskning av saknade familjemedlemmar, vård till papperslösa och tortyrskadade, utbildningar i första hjälpen och folkrätt samt socialt arbete. På de flesta större orter finns samlingslokaler, kallade Mötesplats Kupan, med bland annat social verksamhet och försäljning av begagnade varor. Svenska Röda Korset arbetar för att de mänskliga rättigheterna ska uppfyllas genom att bland annat påverka politiker och myndigheter att göra förändringar i lagstiftningen. Organisationen arbetar också för att internationell humanitär rätt ("krigets lagar") ska respekteras i högre utsträckning.

Internationellt arbetar Svenska Röda Korset i samarbete med andra nationella rödakorsföreningar, Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen och med Internationella rödakorskommittén. Svenska Röda Korset bistår med akut katastrofhjälp vid naturkatastrofer, svält och krig samt förebyggande insatser för att förhindra katastrofer.

Den israeliska "Magen David Adom" (MDA) motsvarigheten till Röda Korset i Israle blev inte en del av den internationella Röda Korset på grund av att hade en davidsstjärna istället för det röda korset. Först 2006 blev MDA accepterade och en del av den internationella Röda Korset. Efter attackerna mot Israel den 7 oktober tilldelade amerikanska Röda Korset MDA International Humanitarian Service Award med motiveringen att organisationen "exemplifierar och inspirerar de humanitära värdena mänsklig värdighet, respekt [och] medkänsla".


Röda halvmånen är Röda korsets motsvarighet i muslimska länder. Båda arbetar med humanitärt hjälparbete och är del av samma organisation, Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationen. Den röda halvmånen antogs först 1929 men användes redan under slutet av 1800-talet när det Osmanska riket bestämde sig för att använda en halvmåne i stället för ett kors under kriget på Balkan år 1876. Ungefär 30 länder använder den röda halvmånen. Ibland uppfattas korset och halvmånen ha religiös, kulturell eller politisk betydelse, även om så inte är fallet.
* KällorWikipedia: Svenska Röda Korset, Magen David Adom och Röda halvmånen. Frimärksbilder: Internet och Häftessamlarna eller SvenskaFrim

Teckenförklaring och förkortningar
SE. FLandskoden för svenska frimärken, numrering enligt frimärkskatalogen Facit
SE. HLandskoden för svenska häften, numrering enligt frimärkskatalogen Facit
TandningÄven kallat Perforering (perf) - Antal tänder per 2 cm.
Förkortningarom tandning på frimärket, singel frimärken: A - 2-sidig, B - 3-sidig och C - 4-sidig. Frimärken i par: BB - 3+3-sidig, BC - 3+4-sidig, CB - 4+3-sidig och CC - 4+4-sidig
Förkortningarom inhäftningen på ett frimärkshäfte: R - rättvänd inhäftning och O - omvänd inhäftning

| Upp | Tillbaka |

Svenska Röda Korset 80 år - SE. F358

SE. F358
Valör: 20 öre
Färg: Röd
Uppl.: A - 51,2 milj.

SE. F358BB
Valör: 2 x 20 öre
Färg: Röd
Uppl.: BB - 8,3 milj.

SE. H72BB
3 + 3-sid
Valör: 1 x 20 x 20 öre
Uppl.: - 831 400

×
×
×

F358BB (perf. 3 + 3-sid)

×

H72BB (perf. 3 + 3-sid, markering Cyl. 2)

| Upp | Tillbaka |