Kontrollera ett objekt noga innan auktion

Om man ska köpa frimärken via en auktionsfirma finns det en del saker man bör vara medveten om. De flesta tar en provision på ca 10-25% och det är viktigt att själv kontrollera det du ska ropa in. Detta säger jag av erfarenhet då jag för ca 10 år sedan ropade in ett hyfsat dyrt frimärke utan att själv kontrollera kvaliteten innan auktionen. Den hade ett knappt synbart märke från fastsättare på gummit (klistret på baksidan) vilket betydde att den inte var helt postfrisk och var därför inte lika mycket värd. Dumt misstag som gjorde att jag betalade det jag trodde var ett postfriskt frimärke vilket förvisso inte var en förlust men betalade mer pengar i onödan. Med andra ord var noga med att tänka på märkets kvalité innan köp via internet. Finns det ingen möjlighet att kontrollera märket med bra bilder eller att kontrollera märket personligen är det som att köpa grisen i säcken (mer om det nedan).

Vad gäller provisionen måste man kontrollera detta innan man lägger ett bud på en auktion. Annars får man en otrevlig överraskning om man vinner. Tänk även på eventuell frakt som också kan bli kostsamt. Kan man inte kontrollera objektet innan som vid en auktion via Internet finns det alltid fotografier med möjlighet att förstora bilden och vissa har t.o.m. fotograferat baksidan vilket är en klar fördel. Då kan man se om frimärket är postfriskt eller inte. Detta gäller självklart om det är ett postfriskt objekt du vill förvärva. Ett annat tips är att man kan använda en katalog för att få en hum om värdet på frimärket du är intresserad av. Dock ska man inte betala det priset som står i katalogen. Jag betalar oftast maximalt runt 20 % av det värde som finns i katalogen. Är det ett märke som är sällsynt och svår att hitta måste man vara beredd att betala mer än de 20 % procent jag rekommenderar. Sen beror det självklart också hur mycket du är villig att betala, det vill säga din budget. Att också ha i åtanke är att det blir alltmer sällsynt med frimärkssamlare då det ofta är äldre människor som samlar och få unga. Förr eller senare kommer det inte vara någon som kommer kunna eller vilja köpa din samling om det är en investering då det är dags att sälja av din samling.

SE. F210, Världskongressen (1924)

Exempel på ett fastsättarspår
vid pilen (baksidan av frimärket)

×

Då jag för ca 10 år sedan lämnade ett bud på ett objekt och vann ett hyfsat dyrt frimärke SE. 210 (se bild ovan) utan att själv kontrollera kvaliteten innan auktionen. Den hade ett knappt synbart märke från fastsättare på gummit (klistret på baksidan, se bild ovan) där auktionären skrivit att det var ett postfriskt märke. Detta betydde att den inte var helt postfrisk enligt beskrivningen och var därför inte lika mycket värd. Skillnaden mellan ett postfriskt märke jämfört med ett med fastsättarmärke var i detta fall runt 2 000 kr (4 000 respektive 2 000). Dumt misstag som gjorde att jag fick betala det jag trodde var ett postfriskt frimärke vilket innebar att jag betalade väldigt mycket mer än nödvändigt. Jag ropade in märket på auktionen för 1 500 kr exkl. provision och 1 800 kr inkl. (20% provision). Det jag betalade sammanlagt var 75% enligt katalogpriset på 2 000 kr enligt Facit katalogen. Som en lärdom jag fick av detta misstag är att om jag lämnar ett bud för ett objekt blir det max 20% enligt katalogvärdet. I undantagsfall om det är ett ovanligt och sällsynt märke får man lämna ett högre bud för att vinna.

Med andra ord var noga med att tänka på att kontrollera märkets kvalité innan budgivning via internet. Finns det ingen möjlighet att kontrollera märket med bra bilder eller att kontrollera märket personligen är det som att köpa grisen i säcken. Lita med andra ord inte på beskrivningen fullt ut utan kontrollera märket noga innan du lämnar ett bud.

När man mottager en försändelse där innehållet inte är enligt beskrivningen på annons

Även om man kontrollerar och tittar på bilderna ordentligt kan det bli fel. Ett exempel på det var när jag hittade en serie israeliska frimärken från 1949 på eBay. Säljaren var från Italien och säljaren hade 100% i betyg från flera tusen köpare. Det kändes tryggt att slå till med ett bud och jag vann budgivningen till 15% av katalogpriset vilket var precis som jag vill ha det. Efter två veckor kom frimärkena. Vid inspektion att frimärkena var det de tre högre valörerna defekta (se bilderna nedan). Jag kontrollerade säljaren och annonsen igen för att se om jag missat något i beskrivningen. Beskrivningen var att alla frimärken i serien var hela och fina och postfriska. Med andra ord stämde inte beskrivningen med de frimärken som hade skickats till mig. Jag visste redan att säljaren inte tog emot returer men om det skulle vara något fel var det bara att kontakta säljaren. Skrev ett meddelande att det var fel på frimärkena enligt ovan och hur vi löser problemet. Fick inget svar med däremot pengarna i retur vilket fungerar för mig.

Även trots att man är noga kan det bli fel. Dock kan man kontrollera säljaren vilket indikerar om personen är seriös eller inte. Kom ihåg att det alltid är en risk att köpa via internet och att bli lurad måste man vara beredd på för det kommer att hända förr eller senare. Man ska göra vad man kan och att bli lurad händer som tur var inte så ofta om man bara är grundlig och har tålamod.

Serien med urgamla mynt från Israel Mi. 22-27 (1949)
Denna bild var den som fanns i annonsen på eBay
 
 

Detta var vad som skickades till mig två veckor efter
jag vann budgivningen. Notera att tabben på de tre nedre
frimärken är skurna på ett felaktigt sätt. Ganska uppenbart
att de frimärken jag fick inte var enligt beskrivningen.

Hur man upptäcker om det är äkta BC/CB-par eller inte

En sak jag lagt märke till och som jag läst mig till är de så kallade BC / CB-paren som säljs via internet baserade siter som Tradera, Samlamera, eBay eller Facebook. Där säljs de felskurna märken som ofta ovanligt billigt. Dessa märken är normalt dyra och har ett högt värde vilket gör det lätt att vilja förfalska dessa par. Ska du ropa eller köpa sådana par spetsa öronen och kontrollera den skurna sidan som ska se var skuren på ett speciellt sätt. Se bilden nedan vid pilarna där den övre pilen är riktad mot den skurna övre vänstra hörnet. Lägg märke till att det är på en äkta är efter en tand där det är skuret i nedersta dalen av tanden. På falska är det ofta skuret i tanden eller i dalen uppför. Den nedersta pilen är riktad mot den vänstra marginalen. Notera att den är här normal bred och är den smalare finns en risk att den är falsk. Märk väl att även äkta BC / CB-par kan ha smal marginal men är det värt att chansa? Jag har personligen sett förfalskade par där det var ovanligt billigt samt smal marginal och de var skurna fel vid tanden i hörnet. Misstänkte att de var förfalskade och skrev till en av försäljarna var han fått tag i paret samt varför de var billiga. Fick aldrig något svar vilket jag tolkar som svar på den misstänksamhet jag hade. Dagen efter var annonsen borta då jag sökte efter samma par igen. Var uppmärksamma vid köp på internet och bättre vara försiktig en gång för mycket än att bli lurad. Alla säljare är inte medvetna om att det är falska BC / CB-par de försöker sälja men det är säljarens problem då det i så fall är han eller hon som blivit lurad.

Notera vid den övre pilen i vänstra hörnet är det skuret
i dalen på tanden. I den nedre pilen pekar den på en normal
marginal. Dra åt er öronen om den är smalare än på bilden.

Vad man ska tänka på vid köp av frimärken via internet

Kontroll Förklaring
Priset Det är sällan man vet vad ett frimärke är värt bara genom att titta på dem. Är man rutinerad och kan sina frimärken vet man vad man ska titta efter utan en katalog. Det är flera faktorer som avgör värdet och det är här man får hjälp av en katalog. Den ger en indikation vad frimärken kan vara värt och man får även en hel del information. Förutom vad ett visst märke är värderat till, katalogpris, får man reda på vad de olika kvaliteter är värderade till som postfriskt (**), ostämplat (*), makulerat () och FDC (Förstadagsbrev). För att få mer information om frimärkens kvalitet klicka här. Man får också reda på hur många frimärken som gjorts d.v.s. upplaga och olika valörer i eventuell serie. På riktigt gamla frimärken från till exempel Sverige innan 1951 fanns det färgvariationer på en del frimärken vilka tas upp samt om det fanns vattermärkning. Allt detta gör att värdet varierar och det kan vara svårt att hålla reda på. Just därför är en katalog ovärderlig om man är ute efter gamla svenska frimärken. För svenska frimärken har jag en katalog från Facit Special 2020 och för de israeliska använder jag Philex 2018. Kom ihåg att katalogpriset för de olika kvaliteter är ett riktmärke och naturligtvis ska du som vanlig lekman inte betala det priset som står angivet utan jag brukar tänka upp till 20% av katalogpriset och vid ett ovanligt och svårt märke att få tag på får man öka den procenten på 20%. Är det högre är det upp till dig själv om du tycker det är värt det priset.

Bilder All kontroll är naturligtvis bäst att få inspektera objektet själv på plats om det är möjligt vilket auktioner har om de är seriösa. Befinner man sig långt från auktionsfirman och inte har möjlighet att själv få inspektera objektet är bilder det man har att förlita sig till. När det gäller ett frimärkes kvalité finns det en del att titta på. För att få mer information om frimärkens kvalitet klicka här. De bilder som finns titta på dem noga och grundligt. Förstora och titta om tänderna är hela och ovikta samt om det finns fläckar. Finns det bilder på gummit (baksidan av frimärket där klistret sitter) gör samma med dessa bilder, inspektera och förstora. Ett centrerat frimärke d.v.s. om själva trycket på frimärkets framsida är centrerat på pappret är mer värt än ett icke centrerat. Kontrollera om du samlar på postfriska frimärken att det inte finns något märke efter fastsättare eller andra märken på gummit. På ett postfriskt frimärke ska gummit vara orörd och slät. På äldre frimärken kan gummit spricka eller få normala ålderstecken som inte gör värdet sämre då det är normalt. Skulle det finnas märken på gummit räknas märket som ostämplad och är av förståeliga skäl inte lika mycket värd som ett postfriskt. Samlar du på stämplade frimärken är det bra om man kan se datum och avsändarort vilket ökar värdet. Ju mer centrerat stämpeln är desto mer värdefullt är frimärket. Vid stämplade frimärken eller makulerat som det heter i filatelistiska kretsar ska man kontrollera att tänderna är hela och att inga fläckar finns på framsidan förutom stämpeln. På stämplade frimärken behöver man inte bry sig om gummit då den är använd och gummit är därför inte det man fokuserar på som på postfriska frimärken. Här är fokus på stämpeln på frimärket samt att den är centrerad och läsbar. Ett stämplat frimärke ökar ytterligare i värde om den finns kvar på kuvertet. Det finns även de som samlar på FDC (Firstday Cover, Förstadagsbrev) där frimärken fått en speciell stämpel på ett kuvert den dagen frimärket släpps.

Provision Provisionen gäller enbart vid auktion och brukar normalt ligga mellan 10–25%. En del auktionsfirmor lägger till det på budet efter vinst medan hos några är det inbakat i budet. Oavsett är det av vikt att man själv ta reda på detta innan budgivning så man inte får en otrevlig överraskning. Att ha inspekterat objekt man är intresserad av på plats är en stor fördel och förväntas då man får det man vunnit i det skick man bjudit på. Kan man inte inspektera objektet på plats är det bilderna man måste inspektera innan budgivning (se under punkt Bilder ovan för mer information).

Frakt Precis som med provisionen är det viktigt att man tar reda på vad frakten kommer kosta då detta sällan ingår i budet. Detta tillkommer på majoriteten och kan variera kraftigt beroende på varifrån objektet säljs. En sak man bör ha i beaktande är att om säljaren säljer från till exempel Kina eller USA tillkommer tull- och momsavgifter samt punktskatt som köparen själv får stå för. Även här skiljer det sig beroende på värdet av innehållet från dessa länder. Postnord har mer information om detta på deras hemsida.

BC / CB-par På sidan paret är skuret ska man kontrollera noga hur det är skuret. Lättast att se om det är ett falskt par är om marginalen på den skurna sidan är ovanligt smal. Det andra man ska kontrollera är tanden i hörnet. På det flesta är det skuret på dalen av tanden. Är det inte det ska du vara på din vakt. Är det ovanligt billigt till exempel 10% av katalogvärdet är det en varningssignal att något inte är som de ska. Det behöver inte betyda att det är ett falskt par utan kan vara ett sätt att få i gång budgivningen om det är en auktion. Är det ett fastpris är det definitivt en varningssignal. Det betyder inte nödvändigtvis att det är där det är skuret det är som varning på utan det kan lika väl vara ovanstående punkter som det är fel på.

Säljare Oavsett säljkanal om det är en auktionsfirma, Tradera, eBay eller Facebook är det bra att veta mer om vem som säljer. Det finns en auktionsfirma jag inte handlar hos då jag inte litar på eftersom jag blivit lurad av firmaägaren och det är oftast höga utropspriser. Det är min erfarenhet och inte någon annans. Oavsett är det bra om inte nödvändigt att veta mer om säljaren. På Tradera och eBay har alla säljare och köpare ett omdöme. Det är ett sätt för att se om det är en seriös person du har att göra med. Är det en lurendrejare har säljaren eller köparen inte 100%. Ju fler som givit personen ett omdöme desto bättre. Har personen inget omdöme köper jag inget av den personen av säkerhetsskäl. Det är för att man ska undvika att bli lurad. På auktionsfirmor och Facebook är det inte lika lätt att veta. Man kan som förslag skriva namnet på auktionsfirman på Google och se vad som står skrivet där. Det har jag provat och därigenom inte lämnat bud hos den firman. Oavsett om det är sant eller inte kan man aldrig vara nog så varsam då det gäller att undvika att bli lurad. Lämnar man bud och blir lurad trots att man vetat om att det funnits negativt skrivet om firman får man skylla sig själv.

Mottagande Efter att du mottagit din försändelse är det viktigt att göra en kontroll snarast möjligt. Anledningen att en del säljare tar endast emot klagomål inom en viss tid efter avsändning eller mottagandet. Är det fel på objektet ska man först och främst kontakta säljaren. Löser ni inte dispyten är det plattformen eller handelsplatsen man ska vända sig till som till exempel Tradera och eBay. För min egen del då det blivit fel har det endast vid ett enda tillfälle av hundratals gånger som säljaren och jag inte löst en dispyt. Han vägrade svara på mina meddelanden där jag påpekade att varan inte var enligt beskrivningen och att jag ville ha en ny hel vara eller pengarna tillbaka. Därefter vände jag mig till Tradera som kontaktade säljaren. Någon dag senare hade säljaren inte längre ett giltigt konto hos Tradera. Tradera kunde inte längre göra något. Numer är det valbart att betala lite extra för ett Köparskydd och därigenom få mer hjälp än om man bara betalar som vanligt. Det som är lite tur i oturen var att det jag förlorade i en trasig vara var 60 kr vilket måste anses överkomligt. Ser man till hur det ska gå till så se ovan exempel på de israeliska frimärken som var defekta och inte var enligt beskrivningen.

| Upp | Tillbaka |