Josef Mengele

Josef Mengele

"Dödsängeln"

Josef Mengele föddes i Gunzburg, Bayern den 16 mars 1911. Efter att ha studerat filosofi i München tog Mengele sin doktorsexamen vid universitetet i Frankfurt am Main. Han var en övertygad nazist och blev 1934 forskarassistent och anställd vid nybildade Institutet ”fur Erbbiologie und Rassenhygiene”- Institutet för ärftlig biologi och ras forskning, där han specialiserade sig på studier av tvillingar och ras stamtavlor. Under andra världskriget, gick Mengele med i Waffen-SS och tjänstgjorde som ett medicinskt befäl i Frankrike och Ryssland. Han utsågs till posten som lägerläkare i den Romerska avdelningen i koncentrationslägret Auschwitz den 30 maj 1943 där han gjorde otaliga selektioner av offer, bevisade sig vara en hänsynslös och skoningslös med genomförandet av den ”Slutgiltiga Lösningen”1. I Auschwitz fortsatte Mengele att fullfölja sin pseudo- vetenskapliga forskning av förmodade rasskillnader, abnormiteter av jättar och dvärgar, puckelryggar och andra missbildningar. Personer som led av någon form av fysisk missbildning skulle dödas direkt vid ankomsten till dödlägret, på hans order. Detta skulle ge nytt material till hans studier. Det fanns en särskild avdelning i dödslägret där obduktioner av mördade fångar utfördes. Mengele var speciellt intresserad av medicinska experiment på tvillingar, i hopp om att hitta en metod för att skapa en ras av blåögda arier. Det var en grotesk dröm av nazistisk rasforskning.

Efter kriget lyckades Mengele fly från ett brittiskt interneringssjukhus och flydde med hjälp av falska papper via Rom till Buenos Aires. En av de mest eftersökta nazistiska krigsförbrytare, var Mengele och han rapporterades ha setts av olika ögonvittnen i Argentina, Brasilien och Paraguay. Det erbjöds stora belöningar om han tillfångatogs. Han var en paraguayansk medborgare i november 1959 och söktes av den Västtyska Bonnregeringen 1962, men alla ansträngningar att fånga eller föra honom till en rättegång misslyckades. Efter en stor belöning hade erbjudits i Israel 1985 för information som skulle leda till hans tillfångatagande, meddelades det att han troligen hade dött i en sim olycka i Embu, Brasilien, den 7 februari 1979. I juli 1985 grävdes hans kropp upp, som antogs vara av Mengele, i Brasilien och obducerades av en internationell panel av rättsmedicinska patologer. De drog slutsatsen att det var en stor sannolikhet att det verkligen var Mengeles sista kvarlevor, men en del tvivel kvarstod fortfarande huruvida det verkligen var han på vissa håll. 1992 bekräftade ett DNA-test Mengeles identitet. Han hade undvikit fångst i 34 år.

Källa www.HolocaustResearchProject.org

1. Den slutgiltiga lösningen av judefrågan syftar på Nazitysklands planering och genomförande av ett systematiskt folkmord på Europas judar under andra världskriget. (källa Wikipedia)