Filatelist

Frimärkssamlare

Den fritidssysselsättning jag är mest aktiv i och i särklass den jag haft längst är som filatelist eller frimärkssamlare. Filatelist har jag varit sedan jag var 6 år. Det var då, som 6 åring, jag fick mitt första frimärke vilket var ett stämplat frimärke från engelska Palestinska Mandatet från någon gång mellan 1927 - 1945 (Klicka här för att se hur den ser ut). Detta frimärke som jag fick av min morfar har jag fortfarande kvar. I början samlade jag inte på ett speciellt land utan samlade på alla frimärken jag fick tag i. Detta har jag dock slutat med då det blev för mycket och svårt att få grep om. Under en period samlade jag på frimärken med vissa motiv som t ex. Rymdfarkoster, månlandningar och djur. Numer samlar jag enbart på svenska och israeliska postfriska frimärken (postfrisk - oanvänt). Det är svårare att samla på israeliska märken eftersom man inte kan köpa eller beställa dem var som helst.

Har varit på auktioner i Malmö hos Malmö Frimärkshandel. De har auktioner 2 gånger om året normalt sett, en slutet av april och en i oktober, och man kan prenumerera på deras e-postutskick. Det händer även att de har spontana auktioner med en lägre provision vilket jag har passat på att buda på. Vissa auktioner går även på internet men då vet du inte exakt vilken kvalité de har, vilket är en klar nackdel. Det är lite som att köpa grisen i säcken. Är man medlem i SFF (Sveriges Filatelist-Förbund) finns det en hel del fördelar som t.ex. lokala möten, rabatter mm. Därigenom kan man köpa frimärken via Samlamera vilket är medlemmar som säljer. Har själv köpt hos flera av medlemmarna och de håller hög kvalité. Observera att du måste registrera dig för att köpa frimärken på Samlamera. Ska du däremot sälja måste du vara medlem hos SFF. Ett annat ställe man kan köpa frimärken är hos AB Philea (08-6400978) där de har auktioner och försäljning via postorder.

Det intressanta med att samla på israeliska frimärken är den så kallade "Tabb". Denna Tabb är ett extra litet frimärke under frimärket där det står skrivet ett citat från bibeln eller t ex. en liten bild som associerar till det ordinarie frimärket ovanför. Själva Tabben finns som "Tabb" och "Full Tabb". "Full Tabb" har ytterligare en tunn tabb under eller om tabben finns vid sidan om frimärket ytterligare en tunn tabb ytterst. Värdet på ett frimärke med bara "Tabb" blir mer värd om den även finns i varianten "Full Tabb". Exempel på hur en "Tabb" och "Full Tabb" kan se ut klicka här. Om du vill se hur ett israeliskt frimärke ser ut föreställande Raoul Wallenberg klicka här och några andra israeliska frimärken här.

Besök gärna Posten frimärkens hemsida. Vill man prenumerera på frimärken med ett abonnemang får man reda på vad det här.

Det är en dyr hobby men allt eftersom ens innehav växer med åren är det desto roligare att titta på den. De flesta som tittat på min samling har kommenterat att samlingen säkert är värd en förmögenhet. Det betvivlar jag starkt på med tanke på att jag varit på aktioner där det funnits större samlingar och de har inte blivit inropade för några svindlande summor. Men det är inte värdet jag tänker på när jag pysslar med min samling utan snarare tillfredsställelsen att leta efter ett svårt märke och att köpa den. Jag har i princip alla postfriska svenska frimärken från dags datum tillbaka till 1930 med några undantag. Jag saknar några varianter med oavsiktligt fluorescerande papper som är hyfsat svåra att få tag i eller dyra. När det gäller olika varianter av enskilda frimärken är det innan 1940 som det börjar bli många och omfattande. Tittar man i en katalog som t ex. Facit märker man att det och ju längre bak i tiden man går desto värre blir det. Det kan skilja i tandning (perforering per 20 mm), färgvariationer (nyanser), pappersvariationer, vattenmärke (VM) eller olika variationer feltryck osv. Jag kommer nog aldrig bli klar med min samling men det är samtidigt tjusningen med det hela.

Höjdpunkter och viktiga perioder för de svenska frimärken från 1855 till dags datum:
Svenska frimärkens höjdpunkter
Viktiga frimärksperioder och utgivningar för svenska frimärken

Har gjort olika sidor som förklarar lite om att samla frimärken:
Förvaring av frimärken
Filatelistiska förkortningar
Tandning och hur man mäter det
Vattenmärken och olika varianter av papper
Fluorescens på de svenska frimärken
Hur man bedömer frimärkets kvalité
Abonnera på svenska frimärken
Markeringar och varianter på svenska häften
Filatelistisk ordlista
Varför det är viktigt med att kontrollera ett objekt noga innan köp via Internet

×
| Upp | Tillbaka |